Две фермерски асоциации продължават протестите

Две фермерски асоциации продължават протестните действия, въпреки постигнатото споразумение между правителството и основните браншови организации.

Те ще блокират граничния пункт "Илинден-Ексохи".

След втората среща вчера в Министерския съвет, беше постигнато съгласие по основните искания на протестиращите фермери. Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите и председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов заявиха, че спират ефективните действия от понеделник.

Земеделският министър Кирил Вътев обяви, че днес ще бъдат прецизирани всички текстове по меморандума със земеделците и той ще бъде подписан в понеделник.

От Националната асоциация на картофопроизводителите обаче обявиха, че "няма да участват в уговорени мачове" и замразяват членството си в Българската аграрна камара. Те не подкрепят подписването на меморандума с правителството и ще продължат ефективните действия, като днес ще се включат в блокадата на пункта "Илинден - Ексохи" между 11 и 14 часа.

Картофопроизводителите настояват кабинетът да поиска преразглеждане на Европейската зелена сделка, да бъде спрян вносът на продукти от трети страни, които не отговарят на европейските стандарти, както и допълнителни компенсации за фермерите в планински и полупланински райони.

Сдружението "Обединени земеделски производители" също не подкрепя споразумението и настоява за нормативни промени за държавното подпомагане на сектора, също за данъчни и регулативни облекчения.