Земеделците подписват днес споразумение с правителството

"Очакваме днес да се подпише споразумението, което постигнахме по време на преговорите". Това обявиха представителите на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Те прекратяват протестните действия.

"Основната част от текстовете на документа сме ги видели, имаше няколко неща, които настоявахме да бъдат коригирани", каза председателят на сдружението Радослав Христов за БТА.

Според Христов "щом две страни се договарят няма как да бъдат на 100 процента удовлетворени. Но важното е кое от исканията има по-голяма тежест".

Според него е крайно време да се приеме закон за браншовите организации, за да е ясно кой кой е в земеделието. Заради многото разроявания на браншови организации, по време на преговори е важно наистина да има представителност на големи организации, които могат да представят исканията и реалните проблеми на членуващите в тях, казва зърнопроизводителят Радослав Христов.

Протестът продължава за част от земеделците, очаква се днес отново да блокират гранични пунктове.

"Отцепихме се и не сме съгласни с нашите колеги, защото не са изпълнени нито една от точките от меморандума, от исканията на бранша", това заяви пред БНТ Цанко Цанев - член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

26 земеделски организации, които твърдят, че произвеждат 80% от млякото, 90% от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза в страната, продължават протестите.

В декларация те поискаха незабавно изплащане на държавната помощ за чувствителните сектори, отпадане на данъка върху субсидиите, промяна в Наредбите и в Стратегическия план, за премахване на всички неадекватни изисквания.