Земеделците се събират на изхода на София

Протестът на земеделците се пренася в София.

Около 600 трактора и други тежки машини се събират на изхода на София при Долни Богров. Днес фермерите няма да влизат със земеделска техника в центъра на София, заради планирания синдикален протест пред Министерски съвет от 12 часа на миньори и работещи в енергийния център.

Така земеделците дават срок до около 15:00 часа на правителството, за да бъдат изпълнени исканията им.

"Очакваме да има забрана за внос на украинско зърно и други суровини. Това е искане на целия сектор, не само на зърнопроизводителите", казват протестиращите.

"Искаме забраната да остане, за да купуват българска продукция. Когато тя намалее и видим, че има някаква опасност да останат без суровина, тогава да падне забраната и да се внася слънчоглед, откъдето може и както може. Това е нашето желание. Нищо повече. В 15:00 ч. ще се знае в кои точки на страната, дали сме в София, дали сме с тракторите пред Народното събрание, около Народното събрание, дали сме на "Дунав мост", в момента това ще се реши в 13.00 ч. в Търново от Инициативния комитет", заяви Радослав Христов, председател на Тракийския съвет на зърнопроизводителите и член на НС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Росен Костурков, зам.председател на Земеделската комисия в НС

Хора, които бяха близки до служебното правителство и участваха в създаването на тази ситуация в земеделието, като Сомеон Караколев, сега организират протестите. Караколев участва и в поставянето на "пилона на президента" на Рожен, каза Костурков, зам.председател на земеделската комисия в парламента.

"Ако протестиращите не искат диалог, как може да се решат проблемите. Ако те не искат да се решават проблемите, тогава целта на протеста е друга", коментира Костурков.