Земеделците подготвят общонационален протест

Земеделският сектор подготвя общонационален протест, след вчерашното решение на парламентарната икономическа комисия срещу удължаване на забраната за внос на украински селскостопански стоки.

Преди ден Аграрната камара, в която членуват 13 браншови организации, обвини министъра на земеделието Кирил Вътев в липса на диалог. Последва покана от Вътев за среща, на която обаче те отказаха да присъстват.

Причината е, че вече имат конкретни искания, които според браншовиците трябва да бъдат обсъдени не само със земеделския, но и с финансовия министър и с премиера. Фермерите определиха срок за тази среща - 15 септември. Тогава изтича валидното ограничение за внос на няколко селскостопански стоки от Украйна у нас.

Вчера по предложение на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, в икономическата комисия в парламента беше гласувано забраната за внос на украинско зърно в страната да отпадне.

"Земеделският бранш в България е в шок от това, че няма никакъв анализ към решението. В шок е, че това решение въобще се разглежда на тази комисия. Самият текст е абсолютна подигравка с българския земеделски производител", каза председателят на браншовата организация Илия Проданов и предупреди, че земеделците няма да останат безучастни:

"Надявам се, че вие днес осъзнавате напрежението, което има в земеделския бранш последните няколко месеца и натиска, на който сме подложени всички ние. Това напрежение в крайна сметка в даден момент просто ще се излее, ще се излее по изключително мащабен начин", казва Проданов

Днес Аграрната камара ще представи своите намерения за следващи действия.

Националната асоциация на зърнопроизводителите взе решение за участие в протестни действия, а днес Българската аграрна камара, в която зърнопроизводителите членуват, ще обяви предстоящите си действия в цялата страна.послед