Земеделците се разбраха с правителството, спират протестите

Земеделците се разбраха с правителството и спират протестите. В понеделник ще се подпише меморандум.

Това стана ясно след края на днешната среща на премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев с протестиращите зърнопорозиводители.

Договорени са ставките за подпомагане по така наречената украинска помощ за всички сектори. Средствата са от бюджета.

"Спираме ефективните протестни действия от понеделник нататък, тъй като така или иначе в събота и неделя нямаше да протестираме. По отношение на чувствителните сектори имаме разбирателство по първата част, като разбирателството е постигнато относно ставките от миналата година". Това обявиха Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара след срещата с властта.

Подпомагането е с преструктурирани средства от бюджета на земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие".

Премиерът Денков потвърди, че най-малките зърнопроизводители ще получат най-високата ставка за подпомагане.

"Най-малките производители, които са с до 300 хектара, няма да има нужда да доказват загуби. За по-големите остава това, което поставихме като изискване миналия път", каза премиерът Денков.

Това ще стане чрез една опростена справка на разходите и на приходите, за да могат да докажат, че са на загуба и да получат съответната подкрепа. При другите фермери с по-големи площи - над 300 до 600 хектара - ставката е различна и вече над 600 хектара ставката е още по-малка. Спрямо площта, която имат, най-много получават малките, след това средните, а най-малко най-едрите. Има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се види общата картина", заяви още премиерът.