Жандармерия на "Капитан Анреево"

Жандармерия пази служителите на Българската агенция за безопасност на храните на граничния пункт “Капитан Андреево”. Това съобщи директорът на Агенцията проф. Христо Даскалов за БНР.

Това се е наложило след напрежение на границата между инспекторите на агенцията и представители на частната фирма “Евролаб 2011”. Заради опит на фирмата да блокира дейността по товарене и разтоварване на пратките от Турция, на пункта са струпани стотици камиони , натоварени с хранителни продукти .

В същото време хакерска атака е сринала сайта на агенцията по храните, както и информационната система ВетИС, в която се идентифицират животните у нас. Данс и ГД БОП вече работят по случая.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник министърът на земеделието Крум Неделков ще посетят ГКПП Капитан Андрево утре, за да проверят ситуацията на място.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че жандармерията ще остане колкото е нужно на граничния пункт "Капитан Андреево", за да се гарантира нормалната дейност на контролния пункт.

Според него ГКПП "Капитан Андреево" функционира нормално по всички параметри и от двете страни, като екипи на жандармерията са на пункта, за да поддържат обществения ред и преустановят конфликти:

"Има екипи на жандрамерията на пункта, за да поддържат обществения ред, тъй като между различни групи служители - на дружества, на държавната Агенция по храните - възникват преиодично конфликти. Ние не можем да си позволим тези конфликти да ескалират и да доведат до по-сериозно напрежение или до някакви последици".