44-годишна жена почина на входа на болница във Враца

Жена на 44 г. почина пред спешното отделение в болницата във Враца преди да бъде приета за лечение.

Според очевидци, вместо незабавна медицинска помощ дежурната сестра на регистратурата започва да прави тест за коронавирус и да иска лични данни на пациентката, докато тя изпада в клинична смърт, предаде бТВ.

Ситуацията се разиграва пред очите на детето на починалата. Скандалният случай стана известен след публикуването на видеоклип в социалните мрежи от очевидеца на инцидента Иван Илиев. Хората са бесни и искат възмездие за случилото се.

„Във въпросната нощ жена ми получи сърдечен пристъп, извикахме бърза помощ и така се озовахме в спешното отделение. За щастие, я приеха веднага. Бях в коридора, когато се получи тази грозна гледка“, разказа Илиев пред бТВ.

Спря автомобил на рампата на бърза помощ и някакъв човек се развика: „Хайде бе, хайде, колко време ще я чакаме тази бърза помощ? Аз я карам, а няма кой да ми помогне да я свалим“. Момичето от регистратурата отиде и му помогна. Тя започна да го пита за документи, за лична карта. Човекът се притесни и изпусна портмонето на земята, не можа да намери нищо“, добави той.

По думите на очевидеца жената от регистратурата е започнала да забърква нещо за ковид тест.

„Главата на жената падна назад, тя вече умираше. Не познавам семейството, оказах се случаен свидетел. За мен поведението на служителката е неадекватна работа, трябваше с влизането да се извикат медиците и да се вкара в спешното отделение. Беше безпредметна манипулация с тези документи и тестове“, добави Илиев.

От болницата - МБАЛ „Христо Ботев“ - определиха случая като недопустим и заявиха, че ще уволнят служителката си. Междувременно тя сама е подала молба за напускане. Заявила, че съжалява за случилото се.

Окръжната прокуратура в града се самосезира по случая. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да установи причината за смъртта на жената.

Постфактум и министърът на здравеопазването Асена Сербезова възложи на „Медицински надзор“ да провери обстоятелствата около случилото се, съобщават от здравното ведомство.

Проверени ще бъдат както Центърът за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение. РЗИ-Враца също ще влезе на проверка в МБАЛ „Христо Ботев“.