Русия разграбва зърното на Украйна

През април в украинския град Мелитопол се появи руски конвой от камиони с регистрационни номера от окупирания от Русия Крим, маркирани с буквата "Z".

Конвоят беше показан в Телеграм. Според кмета Иван Фьодоров камионите превозвали зърно, иззето от руските сили от украинските силозите около града.

Не е ясно къде е откарано то. Спътникови снимки на компанията "Максар" (Maxar) на кримското пристанище Севастопол показаха два руски товарни кораба, "Матрос Позинич" и "Матрос Кошка", да товарят до зърнени силози на 18 и 19 май, преди да отплават. Най-вероятно към съюзничката на Русия Сирия, пише Ройтерс.

Според украинските власти и двете групи снимки са доказателство, че след началото на инвазията на 24 февруари запасите от зърно са били масово разграбвани от Русия. Освен това според украински и западни официални представители тя е нанесла точкови удари по украинска селскостопанска инфраструктура. Русия наложи и блокада на украинските пристанища, която предизвика световна продоволствена криза.

Украйна е един от големите износители на зърно в света. През миналата година тя е изхранила около 400 милиона души.

По данни на Световната програма на ООН по прехраната,Украйна и Русия са били основният продоволствен източник за голяма част от Близкия изток и Африка. И двете страни са осъществявали износа си на храни най-вече през черноморските пристанища. След началото на войната в Украйна експортът в голяма степен е прекратен, освен няколкото доставки на руски кораби за Сирия.

В Украйна съвсем скоро ще дойде жътвата и това, което ще се случва през следващите месеци, ще има сериозни последици за домакинствата и световната икономика. В зоните под украински, но и в тези под руски контрол се разчистват хранилищата от останалите в тях поне 21 милиона тона от предишната зърнена реколта, за да се освободи място за новата.

Обикновено Киев изнася по 6 млн. тона зърно по море и едва по 1-1,5 млн. с влакове. Прибирането на пролетниците вече е силно затруднено в раздираната от войната източна част на страната, но на добивите ще се отразят и нападенията, недостигът на гориво и бягството на милиони украинци.

Риториката се изостря и от двете страни. Във вторник в Давос председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Русия да разблокира Черно море, повтаряйки думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън от миналата седмица, че руският президент Владимир Путин е взел света за "заложник" чрез световните продоволствени доставки.