Продължава тестването на хората в Банско за антитела

Продължава тестването на населението в Банско, там са близо 4000 граждани, като има възможност да се извършат още тестове, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

На ден в Банско се извършват около 200 изследвания, като Щабът вече е препоръчал да се включат и личните лекари в изследването, за да има повече изследвани за един ден. „Това е изследване, което не търси нови болни, а дава моментна снимка на ситуацията там“, уточни ген. Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че при изследвани 334 човека в Банско, 28 от тях са с положителни проби, което формира 8.4% от изследваните.

„Това ни говори, че с активна инфекция са само трима, а с антитела – прекарали инфекцията, са 17 човека. Около 8% са имали среща с вируса, а това значи, че не можем да спрем инфекцията, но за момента я държим под контрол така, че разпространението да е най-малко“, допълни Кунчев.

Вижте повече

Иван Обрейков за Банско ,след карантината

Иван Обрейков за Банско ,след карантината

Имахме един добър сезон, преди пандемията-казва маркетинг директорът на Ски центъра в Банско. Имаше спекулации, но мисля, че случаите на заразените в Банско са 5-6...