Борисов: Каква е разликата между един театър и парламента

В момента не спазваме карантинните условия - каква е разликата между един театър и парламента.

Това попита Бойко Борисов на извънредното заседание на народното събрание, свикано по искане на БСП за излушване на министър-председателя. Дни по-рано Борисов коментира, че няма въпрос, който да не му е зададен от журналистите за икономическите и ограничителните мерки, свързани с пандемията от COVID-19, и не вижда какво ново ще каже на опозицията.

Наистина заседанието на НС днес не произведе новина, освен че Борисов е поканил Нинова на среща "една вечер в 10 часа", по думите на лидера на БСП.

"Само напомням, че когато вече се знаеше, че ще има пандемия, лично се обадих на Корнелия Нинова и предложих да се срещнем и да минем заедно през тази болест, която завладя света, но ми беше отказано"- каза Борисов .

Нинова отрече да е отказала в началото на епидемията съдействие на ГЕРБ. Но предложението било за споменатата вече среща.

Пленарното заседание приключи с изказване на лидера на "Воля" Веселин Марешки, който го обяви за пасквил, за да се уважи волята на една жена, визирайки лидера на БСП.

Междувременно стана ясно - след въпрос от депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер защо България е на дъното на класацията по брой тествани за коронавируса хора на 1 милион население. Тя цитира данни за други европейски и съседни страни, където данните сочат между 5000 и 25 000 тествани на милион. У нас те са 3600 на милион.

Към момента у нас има 60 000 теста, отговори Борисов. Нашият щаб много внимателно подбира групите. В Гърция тестват повече, но имат много повече починали. В Турция си произвеждат тестове, но докторите ни не им вярват, допълни Борисов.

Работим по закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, без да има извънредно положение, коментира премиерът след края на парламента. Нашите мерки и сега са най-меките в ЕС, идеята е да бъдат легитимни и без извънредно положение, уточни Борисов.

А по повод позицията на президента Румен Радев за това, че няма ясна програма за излизане от кризата с коронавируса, Борисов посочи: Разбирам, че пак не е казал нищо конкретно освен, че е хубаво да сме здрави и богати, а не бедни и болни.