Чехия гони десетки служители в руското посолство в Прага

Чешката република нареди на Русия рязко да намали броя на дипломатите си в руското посолство в Прага, заяви чешкият външен министър Якуб Кулханек.

Русия трябва да направи това до края на май, уточни той пред журналисти.

По-рано днес изтече ултиматумът, който новият външен министър на Чехия Кулханек постави на Русия. Той предвиждаше Чехия да намали броя на руските дипломати в Прага до броя на чешките в Москва, ако руската страна не приеме обратно експулсираните двайсет служители на чешкото посолство.

В събота Чехия изгони 18 служители на руското посолство в Прага, след като обяви, че двама руски агенти са причинили експлозията в складове за воеприпаси през 2014г. Тогава загинаха двама души.

По данни на Чешкото външно министерство персоналът на посолството на Чехия в Москва е 5-ма дипломати и 19 технически сътрудници - общо 24 души. След решението на Русия да експулсира 20 души, в чешкото представителство е останал само посланикът и още 3-ма служители.

В Руското посолство в Прага работят 94-ма души.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви ситуацията като истерична и призова да се даде възможност на дипломатите да си свършат работата и да формулират позицията на Москва.

ЕС и НАТО подкрепиха позицията на Чехия.