COVID-19 не отстъпва, на хората им писна да се пазят от него

Ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 се отменят на много места по света, но вирусът продължава атаката си.

Заболелите от коронавирус в света са 3 106 700, починалите достигнаха 214 645, а възстановилите се са 944 593.

Броят на починалите за два месеца от новия коронавирус в САЩ вече надхвърля този на американските войници, убити при продължилата 20 години война във Виетнам, показват най-новите данни на университета "Джонс Хопкинс", цитирани от Франс прес.
Починалите от COVID-19 в най-засегнатата от епидемията страна са 58 365, докато във войната във Виетнам (1955-1975 г.), по официални данни в националните архиви, са изгубили живота си общо 58 200 американски военнослужещи.
Макар двете събития да нямат нищо общо, този праг има символично значение, тъй като войната във Виетнам си остава една от най-тежките травми, преживени от американците през 20-ти век.
Според университета "Джонс Хопкинс" във вторник САЩ са преминали и друг символичен праг - един милион заразени с новия коронавирус, което е около една трета от всички установени случаи по света.

В Европа държавите започнаха плахо да разхлабват примката, въпреки неблагоприятните данни.

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви план от четири етапа за връщане към нормалния живот в страната до края на юни. Отменянето на строгите мерки ще започне на 4 май. В неделя Испания започна да облекчава една от най-строгите карантини, въведена на 14 март, като разреши на децата да излизат навън с един възрастен придружител. На възрастните ще се разреши да се разхождат или да спортуват индивидуално от 2 май, ако ходът на заразата продължи да се забавя. Част от работниците вече се върнаха в заводите и на строителните обекти на 14 април.

Смъртните случаи в Италия са се увеличили с 382 за 24 часа, което е скок от предходното денонощие - 333 случая. Въпреки това се правят сметки как да се спаси макар и частично туристическия сезон. А видеата с наздравиците през улицата се появяват все по-рядко.

Люскембург реши да тества всичките си 600 000 жители, за да стане ясна картината за разпространението на вируса.

Премиерът на Франция Едуард Филип заяви, че карантината в страната е спасила 62 000 човешки живота за месец. Той обяви, че карантината ще бъде вдигната на 11 май, ако новите случаи на зараза са под 3000 на ден.

Коефициентът на репродукция на коронавируса в Германия отново се повиши. След като беше спаднал до 0,7, сега той скочи до 1,0. Все още никой не може да каже защо. Но се предполага, че е заради Великденските празници, съобщи Дойче веле.

Институтът „Роберт Кох“ (ИРК), който е главният координатор в борбата срещу пандемията в Германия, многократно е излизал със становището, че заразата ще започне да затихва, ако коефициентът остане под 1,0.