Успешно изстреляха ракетата "Фалкън 9"

В 22 часа и 22 минути излетя ракетата на Илън Мъск . Вторият опит се оказа успешен. Преди няколко дни полетът беше отложен заради лоши метеорологични условия.

Това е ново начало за космическите полети за Съединените щати. За първи път от близо десетилетие американски астронавти излитяха в орбита със старт от американска земя , с полет на частен космически кораб.

Мисията на частната компания на Илън Мъск изпълнява формулата на шефа на НАСА Джим Брайдънстайн за подновяване на стартовете на "американски астронавти, на американски ракети и от американска територия."

53-годишният Дъг Хърли и 49-годишния му колега Боб Бенкън излетяха от площадката на НАСА във Флорида, използвана и за последния старт на космическа совалка през 2011-та. Навремето и тази совалка е пилотирана от Хърли. От същата площадка 39А на космическия център Кенеди стартира и първата пилотирана мисия до Луната през юли 1969.

2 минути след излитане , ракетата се разделя на две - едната част от ракетата с пилотите продължава полета , останалата част се връща на земята.

Ракетата е за многократно използавне. Идеята е да се превъне в такси до космоса.