Горанов: Няма банкова ваканция, има отсрочване на кредити

Банкова ваканция няма, ваканцията е само ученическа. Одобрената от БНБ методика предвижда възможност по искане на съответния кредитополучател отсрочване на главница и лихва до 6 месеца.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет.
Мярката важи за кредити, които са обслужвани редовно към март 2020 г. или са били просрочени с най-много 90 дни. Всеки клиент може да заяви пред обслужващата банка, че желае да се възползва от облекченията, уточни Горанов.

Финансовият министър заяви, че не вижда причина за струпване на граждани към търговските банки. Той добави, че според него срокът до края на годината е достатъчен за тези, които изпитват затруднения с обслужването на задълженията си, да преминат през пика на кризата.

Продължаваме по предварително одобрение план за членство в ЕРМ2 и Европейския банков съюз. Остава само една стъпка, за да бъде изпълнен напълно планът, който сме набелязали за кандидатстване. Следващите седмици ще работим за последния елемент на този план, каза финансовият министър. Имаме уверението на нашите партньори, че ангажиментите са непроменени. Ако си вършим работата в указания график, ще успеем да се присъединим едновременно към Банковия съюз и ЕРМ2, уточни Горанов.

Европейската централна банка и Европейската комисия препотвърдиха своите ангажименти, поети през лятото на 2018 година, когато България заяви воля за членство в Еврозоната, подчерта той.

Остава формирането на допълнителни капиталови буфери на две банки по препоръка на ЕЦБ. Една от банките вече изпълни този план. Другата банка го е изпълнила на 70% и остава още малко да се довърши препоръката. Така и последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат и вероятно те ще дадат положително становище за установяване на тясно сътрудничество по отношение на Европейския банков съюз - това е и условието да се присъединим към него и към ЕРМ2, посочи Горанов.

Това ще ни гарантира, че няма да има банкови фалити, както с КТБ и банките по времето на Румен Гечев. И ще можем да вземем пари, както другите държави от еврозоната, допълни Борисов.