Лекарите: Стойте си вкъщи и ние ще ви ръкопляскаме

21 човека са новите инфектирани с COVID-19 през последното денонощие . 10 от тях са приети в болница. Общият брой заразени е 669.

Това съобщи тази сутрин началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Заедно с него на редовния брифинг в МС бяха председателят на Столичната колегия на Българския лекарски съюз Асен Меджидиев, директорът на "Пирогов" Асен Балтов и ръководителят на Александровска болница Костадин Ангелов.

9000 са лекарите в София, 1/3 от тях са заети пряко с коноравирус, съобщи той. В Европа медицинските специалисти се разболяват масово, ако се случи и у нас, ще стане много тежко, предупреди д-р Меджидиев и допълни, че по-тежките случаи от цялата страна ще трябва да бъдат поети от столичните болници.

Доц. Костадин Ангелов заяви: Няма смисъл да търсим Бог в църквите, и сега е между нас, за да не превърнем дните за празнуваване в дни за умиране. Искате ние да решаваме кой да живее и кой не. Благодарим ви за тази корона от тръни, не я искаме. Ако си останете в къщите, ние в 21 ч. ще ви ръкопляскаме.

Изключително притеснени сме от това, което се случва в последните дни, заяви директорът на "Пирогов" проф. Балтов. Системата няма да може да поеме всички нуждаещи се от лечение, спазвайте ограниченията, не позволявайте тази епидемия да се разрастне, предупреди той.

Тревогата ни е от това, което се случва извън храмовете. Надяваме се хората да проявят разум, каза шефът на оперативния щаб проф. Мутафчийски.

Вижте повече

Няма да затворят храмовете за Великден, без върба от църквата на Цветница

Няма да затворят храмовете за Великден, без върба от църквата на Цветница

Църквите остават отворени за Цветница и Великден, богослуженията ще бъдат изцяло навън.