Мангъров: Новият здравен министър да отмени мерките

Новият здравен министър да отмени безумните мерки и хората да се върнат към нормалния си начин на живот. Това казва инфекционистът доц. Атанас Мангъров, цитиран от Агенция „Фокус”. По думите му пандемията си върви независимо от това кой е министър.

„Най-вероятно към края на лятото – началото на есента епидемията ще приключи. Няма какво толкова да се управлява”, смята доц. Мангъров. Според него, за да се овладее епидемията, трябва вирусът да премине през най-малко 70% от населението.

Според неговите сметки „в момента имаме около 1 млн. ваксинирани и 400 хиляди доказано заразени, което е три пъти по-малко от реалните случай. Би трябвало да имаме около 3 млн., които имат имунен отговор на COVID. При население от 6-7 милиона очевидно краят не е далеч. Реално никой не може да каже дали ще има четвърта вълна, защото няма точни статистически данни, това са мои изчисления, които не почиват на точна статистика”, казва Мангъров.

Той не би препоръчал на никой родител да сложи ваксина на детето си, тъй като те не са достатъчно добре изпитани за възрастни, а пък за деца – още по-малко. Доц.Мангъров посъветва хората да се успокоят и да се върнат към нормалния си начин на живот.

„Няма как човек изкарал веднъж инфекцията да се зарази отново. Ако това се случи, е изключително рядко”, смята още доц. Атанас Мангъров.