НС прие мораториум върху действията на правителството в оставка

С голямо мнозинство депутатите наложиха мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка.

Проектът беше общ на „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“ , както и БСП и включва мораториум върху предоставянето на концесии, включително определянето на концесионни такси.

Забранява се извършването на разпоредителни сделки с имущество на държавни болници.

"Целта ни е моделът на управление ГЕРБ и Борисов да бъде променен докрай, а не само с това да поставим ГЕРБ в изолация, да не могат да съставят правителство и Борисов да не е премиер, защото вторите и третите нива на управление в държавата остават същите. Истинското правене на избори се прави от тези хора - второто ниво на властта - шефове на агенции, на служби, на горски стопанства" - заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Днес ще внесем промени и в Закона за публичните предприятия, които да дадат всички тези назначения на "партийни калинки" по високите нива на държавните предприятия, публичните предприятия, регулаторите и органите да бъдат ревизирани от съответните следващи министри, дали служебни или редовни по преценка на следващия министър във всеки един сектор да има възможност да започнат нови конкурси - прозрачни, публични, в които кандидатите ще бъдат оценявани не по партийната им принадлежност, а по техните качества", каза от Мая Манолова от ИМВ.

Мораториумът ще е в сила до назначаването на нов Министерски съвет.

Остри спорове се разразиха затова дали процедурата не е противоконституционна.

Този мораториум отнема правомощия на изпълнителната власт, каза Йордан Цонев от ДПС. Групата на движението обаче подкрепи мораториума.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков разкритикува действията на трите партии, които определи като „неадекватни“:

„Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, всички назначения или да промените начина, по който се прави, вие трябва да направите правителство. Хората не знаят вече 2 седмици какво ще се случи в следващия ден"-каза Биков.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че ще поискат от Конституционния съд тълкувателно решение за мораториума, който днес Народното събрание прие.