Обсъждат се мерки срещу COVID-19 и до ноември

50 са новите случаи на болните с коронавирус в България. Сред тях има 9 деца, съобщи днес ръководителят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

Общият брой на заразените е 1437. Излекуваните са 243. Още трима души са починали и техният брой вече е 61. В болница са настанени 287 души, като 39 са в интензивни отделения.

За денонощие са направени 889 теста, като до момента общите проверки са 45 20. Това е 6158 души на милион, при положение, че населението на България е 7 милиона.

Обсъжда се да се даде възможнот на седмокласниците да се явят на изпит, а на учениците от 12 клас на матура, не да се връщат децата масово в училище, стана ясно от думите на генерала.

Той обяви и, че се набират доброволци сред лекарите, които да бъдат изпратени да работят в болницата във Видин.Там заради проблема със заразените медици , няма кой да лекува пациентите.

Лошите вестоносци ги убиват, и нас вече искат да ни убият, обяви ген. Мутафчийски по повод стреса, който предизвикват с ежедневните данни.

Обсъждат се много мерки в дълъг хоризонт - септември, октомври, ноември, но те ще бъдат обявени от правителството, не от щаба, обясни той.

95 души са открити като контактни с трима пътници, долетели от Холандия. От щаба призоваха всички, които са имал контакт със заразените, да се свържат с местното РЗИ.