5 интересни факта за Христо Ботев

5 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА ХРИСТО БОТЕВ

1.Къде е роден

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848г. в Калофер- пише в енциклопедиите за великия поет.

Според една легенда обаче, даскал Ботьо Петков – бащата на Ботев е бил учител във врачанското село Осен и тук се родил първият му син Христо. Поради липса на църква, той бил кръстен в храма в съседното село Девене. Но точно тази страница от регистъра била откъсната и единственото доказателство останало в публицистиката на Ботев. В своя очерк “Примери от турско правосъдие” от 1871 година той пише:

“Такива чувства изпитах, като влизах и в родното си село Осен, до Враца.”, “….в моето родно село Осен, до Враца, срещнах попа и питам, как е, бе, попе............”.

2. ДЕТСТВОТО МУ

Малко са сведенията за детството на Ботев и ученическите му години – те са предимно спомени на негови съвременници, които го описват като умно, разумно дете, но и буйно, невписващо се в спокойния градец Калофер. Поетът е бил тартор на детска тайфа и водел приятелите си да се къпят в Тунджа. Ботев не е имал само високи оценки, за което е бил мъмрен от баща си – даскал Ботьо Петков.

Баща му умира от туберколоза на 54 години. Успял да се прочуе от малкия градец из цяло българско. Даскал Ботьо въвел нова образователна система, създал библиотека, в която имало книги на Волтер и Пушкин, пишел, превеждал...


3.Поезията му

Ботев е живял само 28 години. Поетическото му наследство включва 20 вечни стихотворения. 16 от тях са отпечатани в единствената стихосбирка, излязла приживе на поета – през 1875 година. Тя е съвместен сборник на Ботев и Стамболов и носи заглавието “Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова”.

“Майце си” е първото публикувано негово стихотворение във вестник “Гайда”, редактиран от Петко Рачов Славейков.

Христо Ботев е смятан и за най-блестящия български възрожденски публицист. Пише множество политически коментари и статии, редактира и собствен хумористичен вестник “Будилник”, превежда учебници и руска литература.

4. ЛЮБОВТА МУ

Христо Ботев бил привлекателен мъж. Висок, с черни очи, буйна тъмна коса и властно излъчване. Историци и изследователи на живота му още спорят коя е била първата любов на поета. За негово първо либе се спрягат три хубавици – две сестри от Карлово и една учителка от Калофер.

Повечето историци намират, че Мария Горанова от Карлово може би е първата тайна любов на поета. Под стихотворението му “До моето първо либе” пише, че е “посветено на г-ца М. Г-ва”. Посвещението по-късно е заличено....

Големият поет се влюбва истински на 27 години. Голямата му любов е Венета Стоянова Везирева.

Двамата сключват само граждански брак, скрепен с думата на Ботев – според него тя тежи повече от църковния обред. Така богаташката дъщеря заживява с революционера, без да получат благословия от Бога и владиката.

Въпреки трудностите на живота в Букурещ Венета е щастлива и влюбена в Христо. Дъщеря му се ражда на 12 април 1876 г. Иванка е само на един месец, когато се разделя завинаги с баща си.

5.Приятелството му с Левски

Есента на 1868 г.съдбата сякаш на шега събира великаните на революционната мисъл – Васил Левски и Христо Ботев. Двамата живеят при изключително тежки условия в изоставена мелница край Букурещ и безспорно оказват влияние един на друг. Ботев е силно впечатлен от личността на Апостола.

Пръв пише за познанството на Левски и Ботев, и за влиянието на Дякона върху бъдещия поет и революционер, Захари Стоянов. Той публикува популярното писмо на Христо Ботев от зимата на 1868 година до приятеля му Киро Тулешков. Оригиналът на документа е загубен, а в първата публикация писмото не е цяло и е без подпис.

" Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер! Когато ние се намираме в най-критическо положение, то той и тогава си е такъв весел, както и когато се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и сè весел!… Приятно е човеку да живее с подобни личности…. “

Някои източници обаче твърдят, че Ботев и Левски никога не са се познавали, а това било красива история, съчинена от Захари Стоянов.

Ботев е само на 28 години, когато идва с четата си да освобождава България и умира на връх Вола на 1 юни 1876година.

снимка: Паметникът на Ботев в центъра на Враца