Благодатният огън слезе при вярващите

Точно в 13.55 ч. благодатният огън слезе на Земята. В църквата при Божи гроб със свещи духовните лица и вярващи, допуснати вътре си предаваха огъня, който по-късно ще бъде разнесен във всички православни държави.

Огънят се появява на правиславния Великден.

Заради COVID-мерките, нашите свещенослужители, които отпътуваха за благодатния огън по-рано сутринта, начело с Врачанския митрополит Григорий, останаха на летището в Тел Авив. Посланикът ни в Израел ще получи огъня от църквата на Божи гроб и ще им го занесе.

Церемонията по слизането на благодатния огън обикновено привлича десетки хиляди поклонници към внушителната вътрешна обособена част в църквата "Възкресение Христово". Там, според вярванията, е била гробницата, в която преди 2000 години е бил положен Исус.

Поклонниците вярват, че слънчевите лъчи, проникващи през оберлихта на църковния купол, възпламеняват огън дълбоко в криптата - тайнство, смятано за чудо на Велика събота, което се случва всяка година преди Възкресение Христово.

Самият огън в първите мигове не изгаря и хората в храма докосват лицата си с него. Това засилва вярванията, че огънят е чудотворен и с тайнствен произход.

След пламването на благодатния огън, гръцкият патриарх на Ерусалим запалва свещ от него и огънят се раздава на вярващите.

Вижте повече

Чудото на благодатния огън

Чудото на благодатния огън

Очаква се в България във Велика събота