Чудото на Благодатния огън

Чудесата са такива, защото нямат разумно обяснение. Те се случват, за да докажат, че невъзможното съществува, че силата на вярата е сила на творението.

По Коледа и Великден, хората най-вече вярват, че стават чудеса. Някои вярват в чудото на непорочното зачатие на Дева Мария и в Рождението на Сина Божи. Други вярват повече в чудото на Възкресението. Влагаме молитвите си в опрощение на греховете ни, чрез Неговата саможертва и безмерна любов към нас.
Има едно чудо, което обединява не само Католицизъм и Православие и принадлежащите им Арменска и Коптска църква, но и Юдаизма. Едно чудо, което се случва на всеки Великден, на едно и също място, в един и същи час - това е слизането на Благодатния огън в църквата "Възкресение Христово" на самия Божи Гроб в Йерусалим.

Всяка година, на Велика събота, вярващи се стичат да се докоснат до чудото, да го видят с очите си и да си отнесат част от него у дома.

Първите сведения за запалването на свещите и кандилата в църквата на Божи Гроб са от 4 век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията, внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година на православния Великден.

И тази Велика събота, на 4 май, ще очакваме "слизането" му на Божи гроб в Йерусалим.

Българска църковна делегация няма да отиде, за да го пренесе у нас, заради обстановката в Близкия изток и продължаващата война в Газа между властите в Израел и "Хамас".