Двама българи в екипа на SPACE X

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на „SpaceX“ в Космоса, има двама българи – Кико Дончев и Орлин Велев, пише 24 часа .

Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата " Дракон", която в момента лети с двама астронавти на борда - Дъглас Хърли и Робърт Бенкен .

Той работи от близо 10 години за компанията на Илън Мъск. Завършил е Университета в Мичиган.

Орлин Велев е част от екипа от 3 години , отговаря за структурната стабилност на корабите на „Спейс екс“. Учил е в университета „Джорджия Тех“ със специалност „Машинно инженерство“. След завършването прави докторантура по компютърни науки в „Джорджия Тех“.

И двамата са родени в България, но съвсем малки деца са отишли в САЩ с родителите си.

Космическият кораб на „Спейс Екс“ на Илън Мъск излетя успешно снощи. Той ще се скачи с Международната космическа станция , която преминава над Земята с 27 000 км/ч.Сега на МКС има 3 -ма астронавти- американец и двама руснаци.Те са там от 9 април и ще останат до 22 октомври- пише "Лига.НОВОСТИ". "Дракон" се очаква да се скачи с Космическата станция в 17.30ч.

Времето за което ще остане екипажът на Дракон още не е определен- от 30 до 119 денонощия.Това ще се реши в хода на мисията. Корабът е проектиран така, че може да остане в орбита до 7 месеца- пише Лига.НОВОСТИ.


Вижте повече

Успешно изстреляха ракетата "Фалкън 9"

Успешно изстреляха ракетата "Фалкън 9"

Вторият опит се оказа успешен