Какво правителство се очертава

Експертно правителство с мандата на ГЕРБ, но с друг премиер или правителство на малцинството с мандата на "Има такъв народ" и подкрепено от други политически сили в новия Парламент - това очертаха като възможни варианти социолозите Боряна Димитрова от Алфа рисърч и Андрей Райчев от Галъп за БНТ.

Голямата изненада на тези избори е високият резултат за "Има такъв народ". Добро е представянето на ДБ- обяви Боряна Димитрова от Алфа Рисърч.

ГЕРБ са първа политическа сила, но все по-невъзможно става да направят правителсто.

Драматично губещият е БСП, неочаквано нисък резултат и за ДПС - отбеляза още Димитрова.

Нищо изненадващо не се случи. Партиите на промяна и протестите са водещи. Ясно е, че ГЕРБ са изчерпали възможността да лидират, както досега- обяви Анрей Райчев.

ГЕРБ е първа политическа сила, в 5-ти парламентарни избори побеждава, има с какво да се гордеят. Но трудно ще направят правителство - обяви Андрей Райчев.

Унизителна според него е загубата за БСП и Корнелия Нинова. "Тя промени партията и я превърна в малка лидерска партия" - смята той.

Премиерът Борисов ще предложи широко експертно правителство с мандата на ГЕРБ. Това е възможно. Основният въпрос е кой ще е министър-председателят. Те трябва да предложат експерт, приемлив за всички, някой, който не е ГЕРБ - обяви Райчев.

Втората възможност е правителство с мандата на "Има такъв народ". Слави Трифонов може да привлече всички протестни партии, но пак ще имат нужда от още една партия за подкрепа. Той трябва да реши - ПРАВИТЕЛСТВО НА МАЛЦИНСТВОТО, с подкрепа на голяма партия ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - коментира още Райчев.

Никой няма интерес от нови избори - смятат и двамата коментатори.