Хелоуин, Вси светии и тиквеният фенер

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от жреците - друиди, устройвали гадания.

Така, според енциклопедиите, се родил празникът Хелоуин / Halloween/, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорещите страни.

Подобен на келтския ритуал е древният езически ритуал Кукерството, което ние празнуваме в зимните месеци. В него присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, шумни звънци и животински кожи.

Идеята е една - да гоним демоните и злото!

Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През VIII век, за да освободи хората от езическите обреди и страха от демоните, католическата църква определя 1-ви ноември за ден на Всички Светии. До тогава празникът бил подвижен и се отбелязвал от цялото християнско общество в първата неделя след Петдесетница, в началото на лятото. Празникът Вси Светии и за католици и за провославни е свързан с почитането на паметта на хората, чрез които божията благодат слиза на земята.

Два века по-късно католическата църква обявила 2 ноември за Ден на покойниците. Въпреки наложилите се християнски разбирания за отвъдния свят, потомците на келтите в Англия продължили да гонят духове и вещици в навечерието на Вси светии. С течение на времето трите празника се слели в т. нар. Хелоуин.

Хелоуинската еуфория достигнала кулминацията си през ХХ век с комерсиализирането на празника в Съединените щати, Великобритания и Холандия.

В него участват най-вече деца, в костюми на скелети, вампири и вещици и обикалят домовете за лакомства.

Символ на празника е фенерът от тиква. Легендата за ирландеца Джак, който измамил Сатаната два пъти и сега скита между ада и рая с фенер, се развила с годините. И днес "Джак с фенера " или "Светещият Джак" е чудновато издълбаната тиква - фенер, символизираща фантазия, гостоприемство и създаваща чувство за общност.

През последното десетилетие популярността на фенерите нараства. Според Министерството на земеделието на САЩ през 2018 г. са откъснати над 1 милиард тона тикви. Много от тях се озовават на верандите, на прозорците или пред входната врата като фенери на Хелоуин.

От няколко години насам Хелоуин намира все повече почитатели и в България. Подобно на американските си връстници, маскирани като вещици и демони и българските деца обикалят къщи и квартали в търсене на мистични приключения.

В нощта на Хелоуин развихрят цялото си въображение и създават приказни герои и чудни тиквени фенери......