Отиде си легендата Жан-Пол Белмондо

Днес на 88-годишна възраст почина легендата на френското кино Жан-Пол Белмондо, съобщи AFP.

Бебел, както галено го наричат французите става известен като част от френското филмово движение "Нова вълна" с филмите на Жан-Люк Годар.

Става световно известне с фима на Годар "До последен дъх".

Белмондо успява да създаде незабравими образи на обаятелни бунтари, благодарение на които се превръща в кумир на европейската младеж. Дори възниква цяло направление, наречено „белмондизъм“, защото неговите последователи копират жестовете, мимиките и начина на обличане на любимия си актьор.

Роден e на 9 април 1933 г. в Ньой сюр Сен, Франция.

Раздвоява се между спорта и изкуството. Като тинейджър бяга от къщи с пътуващ театър, след това решава да стане скулптор като баща си. Скоро се отказав и от това заради бокса, на който се посвещава и дори става шампион на Париж в средна категория.


Все пак надделява увлечението му по актьорството и постъпва в Консерваторията за драматични изкуства.

През 1957 г. Дебютира в киното с филма „Пеша, на кон и с кола“, но повечето от епизодите с негово участие са изрязани при монтажа. По-забележима роля прави в „Бъди красива и мълчи“, в който играе за първи път в тандем с Ален Делон. Двамата играят заедно и в "Борсалино" /1970 г. / и "Бащи трепачи" /1998 г. /.

През 1989 г. е удостоен с награда „Сезар“ (френският еквивалент на „Оскар“) за ролята във филма на Клод Льолуш „Галеник на съдбата“, но отказва престижния трофей, защото неговият създател – скулпторът Сезар се отнасял отрицателно към творбите на баща му.


Наричат го "красивия грозник" на киното.

В интервю самият Белмондо припомня как преподавателите му в академията, където първоначално е приет само като слушател, винаги му напомняли, че няма как да играе любовник, понеже момичетата щели да изпаднат "в ужас".

Очевидно много са сбъркали, защото Белмондо става един от най-харесваните мъже в киното!

Жени се два пъти, но в интервю признава: "Краткотрайни любовни забежки съм имал стотици пъти!...".

Негови партньорки на екрана са били едни от най-красивите актриси в света: Урсула Андрес, Джина Лолобриджида, София Лорен, Катрин Деньов, Клаудия Кардинале и др.

Има четири деца, последно става баща, когато е на 70г. Развежда се на 75 със втората си съпруга, защото вече е увлечен по Барбара Гондолфи.

За 50 години в киното се снима в почти 100 филма. Създава и много театрални роли.

Поклон пред паметта му!