Днес е Петковден

ДНЕС Е ПЕТКОВДЕН!

Православната ни църква почита паметта на света Параскева - Петка Търновска.

Родителите ѝ били българи. Аскетичният ѝ живот и посмъртните й чудеса са описани от св. патриарх Евтимий във вдъхновено житие. На нея са посветени много храмове в България.

Почитта към преподобната Параскева Епиватска, наричана от народа Света Петка българска, е от времето на цар Иван Асен-втори.

Родена е през ХI век в градчето Епиват, на Мраморно море, недалеч от Константинопол в заможно семейство, по произход българи. Още като девойка тя раздавала скъпите си дрехи на бедните, следвайки Христовата повеля за любов и милосърдие към нуждаещите се.

Когато родителите ѝ починали, раздала имуществото си на сиромасите и като поклонница обиколила много храмове и обители край Константинопол и Йерусалим, а сетне заживяла като отшелница в Йорданската пустиня. След време ѝ се явил ангел, пратен от Бога, който ѝ казал да се върне в отечеството и там да остави тялото си. Св. Петка се върнала в родния си Епиват и след две години починала.

След време открили гроба й и видели, че тялото й е нетленно. Пренесли го в главния храм на Епиват и го положили като драгоценна реликва – край него ставали чудеса и много болни оздравявали.

През 1238 г. Цар Йоан Асен II наредил мощите на св. Петка да бъдат донесени в българската столица Търново. Там те престояли два века, след което през османския период странствали през Видин, Белград и Константинопол, за да стигнат накрая до влашкия град Яш.

Заради дългото пребиваване на мощите на светицата в българската столица тя започнала да се почита като небесна покровителка на българския народ – традиция, която е запазена и досега, а самата нея наричат света Петка Търновска или Българска.

Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството, както и като покровителка на жените и техните домашни дейности.

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата и началото на зимата.

На Петковден имен ден имат над 27 000 българи.

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ!