Протести в Русия и Франция срещу мерките за коронавируса

Медиите в Русия коментират вчерашните масови протести в страната - първите, откакто започна коронавирусната епидемия, пише в. "Комерсант".

Повечето бяха виртуални, посочва вестникът, който описва флашмобове и онлайн митинги в Москва, Санкт Петербург, Нижни Новгород и други градове.

Участниците настояваха Кремъл да обяви извънредно положение, директно да подпомага дребния бизнес и останалите без работа, както и "да пусне да работят" държаните учреждения.

Съвсем реален протест се състоя вчера във Владикавказ, столицата на Северна Осетия - 1500 души излязоха на площада с искане за вдигане на карантината и връщане на работа. Президентът на руската република Вячеслав Битаров разговаря с участниците, но митингът приключи с намеса на спецполицаи , 55 души бяха задържани, добавя "Комерсант".

Строгите карантинни мерки заради коронавируса във Франция предизвикаха безредици в предградия на Париж, предава БНР.

Младежи запалиха кофи за боклук и фойерверки осветиха предградия на Париж като Вилньов-Ла-Гарен, Олней-су-Боа и Аниер . Наложи се намесата на части за борба с безредиците.


Проблемите започнаха в събота вечерта във Вилньов-Ла-Гарен, северно от френската столица, след като мотоциклетист се блъсна в цивилна полицейска кола по време на гонитба. Мотористът е в болница, а френската полиция съобщи, че ще започне вътрешно разследване на инцидента.

Вчера премиерът на Фарнция Едуард Филип обяви постепенно излизане от ограничителните мерки след 11 май.

снимки: Офнюз