ВСС обсъжда предсрочно освобождаване на Иван Гешев

На последното си преди лятната ваканция заседание ВСС обсъжда искането на служебния правосъден министър за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. В основата на искането на Янаки Стоилов е сигнал от вътрешния служебен министър Бойко Рашков.

Това е за първи път - ВСС да обсъжда предсрочното освобождаване на един от тримата първи в съдебната система - при това сезиран от представител на изпълнителната власт.

Според Рашков главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията на прокуратурата в президентството, след която започнаха и протестите миналата година:

„Разгласяване на данни от досъдебни производства представлява нарушение на член 32 и 33 от Закона за специалните разузнавателни средства. На 28 януари 2020 година по разпореждане на Иван Гешев са публикувани извадки от постановление и звукозаписи, придобити чрез СРС на разговор между президента и командващия военновъздушните сили. На 14 юли 2020 година по разпореждане на Иван Гешев прокуратурата е оповестила данни, придобити чрез СРС по отношение на други лица“- пише в сингала на Рашков.

Правосъдният министър Янаки Стоилов определи заседанието като лично изпитание и тест за самостоятелност на ВСС.

Според главния прокурор Гешев "това е политически акт и пиар".

"В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС".

Гражданско движение БОЕЦ организираха протест пред Висшия съдебен съвет, по време на заседанието. Те дойдоха с плакати, на които се четеше "Оставка" и "Гешев е позор".

Протестиращите гледат заседанието на ВСС онлайн и освиркват изказването на обвинител номер едно.