10 любопитни факта за Гложенския манастир, които може би не знаете

Гложенският манастир „Св. Георги Победоносец“ отбелязва днес своя празник. В църквата на светата обител ще бъде отслужена празнична света литургия.

И тази година се очаква много християни да посетят манастира.

10 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА ЗА ГЛОЖЕНСКИЯ МАНАСТИР.

1.Гложенският манастир „Св.Георги Победоносец“ е високо в Стара планина, на 940 метра надморска височина/според някои източници на над 1000 метра/.Той е между Ябланица и Тетевен, сгушен върху планинския връх Камен Лисец.

2.Изграден е върху много стратегическо място. От долината на река Вит може да бъде видян само от 1 или 2 места, през останалото време остава скрит в планината. Вероятно това и трудният достъп до него изиграват важна роля и съхраняват тази стара и величествена сграда до днес.

3.Според легендата киевският княз Георги Глож построява манастира и живее като монах в него до края на дните си Глож, в началото на XIII век (в периода между 1230 – 1250 година) бяга от татарските нашествия и се установява в този район.Той е приет от българския цар Иван Асен II.

4.Чудотворна икона на „Св. Георги победоносец“сама избира мястото на манастира. Според легендата Княз Глож започва да строи манастир, наречен„Преображение”, в подножието на скалата , но сградата сама започва да се руши. Един ден иконата на св.Георги, която е донесъл от Киев изчезва. Местен козар я намира„кацнала”върху скалата и я връща на мястото и, но на следващата нощ тя отново изчезва…Тогава князът решава, че това е волята на Св.Георги и там трябва да бъде построен манастирът, в чест на светеца.

5.Левски намирал радушен прием в непристъпния манастир при своя приятел Хаджи Евтимий–игумен на манастира. От с.Гложене Левски намира много хора за тайния революционен комитет. Скривалището на Апостола е запазено и днес. Под килията има скрит изход, който води до подземен тунел , излизащ чак в селото .

6.Манастирът е изграден от местните хора, които носят материалите на ръка до високия връх. След като сградата е завършена, князът раздава част от земите си на хората, и така основава селата в подножието.

7.Гложенският манастир е по-стар и по-високо разположен от манастирския комплекс Метеора в Гърция. 7-те манастира на Метеора са построени в средата и края на 14 век и са на около 400 метра височина.

8. Игуменът на манастира и приятел на Левски Хаджи Евтимий (1864-1896/ бил и прочут народен лечител и известен като един от първите български хирурзи. От всички краища на България идвали болни, които се доверяват на игумена. Той успявал да излекува туберколоза, душевни болести и различни вътрешни и външни заболявания. Доказателство за уменията му са стотици благодарствени писма, които се пазят в манастира.

9.Търновският митрополит Климент /Васил Друмев/, написал "Нещастна фамилия" и "Иванко-убиецът на Асена"/, бил заточен в манастира.През 1893 г. той произнесъл във Велико Търново прочувствена реч в защита на православието. Тогавашният министър-председател Ст.Стамболов счел речта за провокация срещу Фердинанд и католицизма , което било добър повод да се освободи от водача на русофилите в царството и го прогонил в манастира.

10. За някогашната манастирска църква се разказвали чудеса. Построена през ХIII в. тя била чудно красива , с неповторим резбован иконостас, изографисана от прочути майстори зографи. Била истински шедьовър на средновековното българско изкуство и архитектура. Срутила се до основи след земетресение през 1913 г. и на нейно място била построена новата църква.