5 забележителни истории на жени

Пет забележителни истории на силни жени описани в книга

Една от важните задачи на хубавата книга е да вдъхнови и мотивира читателите, да ги провокира да се изправят срещу собствените си страхове и да отстояват идеи, в които силно вярват. Искам да ви представя своя кратък списък от книги, които събират между страниците си смисъла да отбелязваме Международния ден на жената. Истории на впечатляващи личности, жени дръзнали да преследват мечтите си дори, ако за това трябва да платят най-високата цена.

ЕЛЕОНОРА ГАДЖЕВА

главен редактор на издателство „Киви“и "Вакон"

www.vakon.bg/kivi


„За да живея“ от Йонми Парк


Историята на едномомиче, което минава през ада, за да живее.

В книгата си „За да живея“ Йонми Парк разкрива детството си в лишения и измами в Северна Корея, както и своите най-болезнени и тежки спомени – за първи път, без да спестява нищо. С достойнство и смелост разказва как с майка й са превърнати в сексуални робини в Китай и преминават през психологически и физически изпитания, които малцина биха изтърпели. Изповедта й е необичайна, поучителна и изключително ценна, а историята й е затрогваща и невъобразима, но никога безнадеждна – досущ като непоклатимия дух на момичето.

Днес Йонми Парк изнася лекции по цял свят и работи, за да помага на други момичета да променят живота си.

„Благодарна съм за две неща: че съм родена в Северна Корея и че избягах от Северна Корея“ - Йонми Парк

„Да се осмелиш да шофираш“ от Манал ал Шариф

Мемоарът на Манал ал Шариф е изящен разказ за пробуждането на една съвременна саудитка, за превръщането й от ревностен религиозен радикал в свободна жена. Израснала е в Мека, в семейство на таксиметров шофьор и набожна домакиня. Животът пред нея изглежда предначертан – завършване на гимназия, брак, деца. Оказва се обаче, че съдбата на младото момиче далеч ще надхвърли клишето за образцова саудитска съпруга. Докато завършва висшето си образование Манал ал Шариф разбира, че светът не се побира в рамките, наложени от семейството и средата й, и постепенно променя възгледите си. Нещо повече – скоро тя ще промени живота и мирогледа и на други жени в Саудитска Арабия. Историята на Манал ал Шариф може да ви шокира, дори ако си мислите, че познавате добре условията, в които живеят жените в Саудитска Арабия.

Днес Манал ал Шариф е вдъхновител на движението womеn2drive и продължава да насърчава жените в Саудитска Арабия да шофират и да се борят за правата си.

„Да дочакаш утрото“ от Лиз Мъри

“Да дочакаш утрото“ е книга-изповед за живота на момиче израснало в семейство на наркозависими. Останала без дом и родители, 15-годишната Лиз Мъри се впуска в своето необикновено приключение, което накрая ще я отведе до университета „Харвард“. Пътят дотам е осеян с предизвикателства, безкрайни трудности и ежедневни лишения, но Лиз не губи надеждата си за по-добър живот. Жестоката съдба я поставя в опасни ситуации, принудена е да краде храна,за да не умре от глад, всяка нощ да търси подслон или да будува, за да се пази. След като майка й умира, Лиз взема решение, което променя живота й завинаги. Завършва гимназия, печели стипендия на „Ню Йорк Таймс“ и постига мечтата си за диплома от „Харвард“.

Днес Лиз Мъри работи с организации, които подкрепят деца от семейства на наркозависими или живеещи в маргинализирани общности.

„Пачинко“ от Мин Джин Ли

„Пачинко“ е роман провокиран от истинските истории на стотици корейски семейства загубили родината си и принудени да живеят в изгнание. Корейската писателка Мин Джин Ли разказва съдбата на корейско семейство, която води началото си от ранните години на ХХ век и проследява животът на четири поколения жени на фона на бурни исторически събития и превратности. В книгата умело се преплитат метафората за хазартната японска игра пачинко и идеята за крехкостта на живота. В основата на историята е силната жена като пазителка на семйните връзки, възпитанието и вярата.

Днес Мин Джин Ли живее в Бостън със семейството си и продължава да разказва истории базирани на реални събития.

„Небесни тела“ от Джуха ал Харити

Това е книга описваща ролята на жената в патриархалното оманско общество и порядките налагани в семейството и извън него. Действието на романа се развива в малко селище в Оман, в дома на три сестри родени и отгледани изцяло в нормите налагани от религията. „Небесни тела“ е разказ за съдбата на три жени и техните семейства по време на прехода на Оман от традиционното следколониално общество, в което все още се използва робски труд, а жената е поставена в абсолютно подчинение, към новите условия, в които петролният бум е белязал социалните и семейни отношения.

Джуха ал Харити е първата оманска писателка, която печели престижната литературна награда „Ман Букър“ за книгата си „Небесни тела“ и първата оманска авторка, чийто роман е преведен на английски език.

"Темата за ограниченията в патриархалното общество е чувствителна тема, превърнала се в табу. Но според мен именно литературата е най-добрата платформа за обсъждане на чувствителни въпроси. А проблемите с робството не са характерни само за Оман – те са част от човешката история" - казва Джуха ал Харити по време на церемонията по награждаване и в Лондон