Директорът на 51СУ: Ако е "който иска да носи маска", то се обезсмисля

Готови сме с организация за дистанция, с дезинфекция, остава да видим как ще стане с дисциплината. Това каза директорът на 51 СУ "Ел.Багряна" в София Асен Александров.

51-во училище е в центъра на София, направено е с вкус и много любов. Всяка училищна стая е с различен дизайн, свежи цветове , артистистизъм. " Децата са щастливи, че учат тук"-казва директорът

"Днес сутринта видях деца от първи клас, които бяха дошли за учебниците си. Бяха с маски, движеха се много организирано, спокойно. В клас ще бъдат без маски. Имат и място навън, където да играят.

Цялата политика в новата ситуация се нарича-принцип на пашкула. Ако има заразено дете, в най-добрия случаи да се карантинира само неговата паралелка, в по-лошия случай няколко паралелки и в най-лошия случай - целия етаж.

И дори да се случи да има деца които са заразени и класове, които са под карантина, ако не е цялото училище, процесът ще протече нормално.

ИЗОЛАТОРЪТ

Изолаторът , от който родителите толкова се страхуват , всъщност е стаята , в която трябва да изчака детето , ако има температура. При нас това е една много хубава стая , с диванчета - пояснява директор Асен Александров.

Просто медицинската терминология“изолатор“ стряска. Ако ученикът, който е с температура е по-голям от 5-ти клас, той може сам да отиде на лекар. Няма нужда майката да идва и за един ученик в 11 клас, за да го води на лекар. От изолиране ще има нужда само малко дете. Но то може да изчака и в класа си.

В 90% от случаите на деца с температура няма да става дума за Ковид-19. Това смесване на медицинска терминология с училищна не се оказа удачно.

СТРЕСЪТ

Мисля, че не децата ще се стресират от мерките, каквито са страховете на родителите, а по-скоро учителите. Те са под огромно психическо натоварване.

Те предават присъствено, но ако част от учениците са под карантина ще трябва да предават дистанционно, в междучасието трябва да внимават дали всички са с маски, ще им се обаждат притеснени родители . А голяма част от учителите са над 60 години-т.е. рискова група.

Учениците няма да бъдат стресирани .Психиката на децата е по-силна отколкото ние си мислим. Те гледат много по-ведро на нашите притеснения-смята директорът на 51-во у-ще.

ПРОТЕСТИТЕ

Сега протестират родители срещу използването на маските , утре ще има протест на родители , които ще се искат да има маски и в класните стаи и по-строги мерки , защото се страхуват, че детето им ще бъде заразено. Затова най-добре е да се спазва протоколът на министерството в тази ситуация.

Според Асен Александров, нашият протокол е най-демократичният в Европа.

Няма държава , в която маски не се носят. Даже напротив, в Белгия , Франция и Испания се носят маски непрекъснато и в класните стаи , след 4-ти клас.

Ние непрекъснато се сравняваме с богатите държави, когато става дума за заплати, но когато става дума за правила, искаме да минем между капките.

Ако е „който иска да носи маска“то се обезсмисля!

ДИСТАНЦИОННОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Ние сме подготвени за дистанционно обучение, ако се наложи.То е един заместител на присъственото и по-добре дистанционно , отколкото никакво. Защото не можем да загубим едно цяло поколение заради тази пандемия.

Ние дори се справихме много по-добре от държави като Германия, Англия, САЩ . Те са имали много малко синхронно дистанционно обучение-когато учителят контактува онлайн с учениците. В тези страни се оказа, че имат много строги протоколи за личните данни на учениците и се счита за недопустимо да се виждат децата в домашна обстановка.