Цветница

ЦВЕТНИЦА Е ДНЕС.

Според евангелието на днешния ден Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар с възгласи "Осанна".

Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като СПАСИТЕЛ, с възгласи "ОСАННА" /Спаси ни/.

Шествието от хората, следващи Христос продължило и от височината на Еленското възвишение стигнало до храма. Той с царствена власт изгонва оттам събралите се в двора му търговци и извършва изцеления на слепи, хроми и недъгави.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, но и най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин. Това е времето, в което Исус Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение и вечен живот.

Днес на този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Здравецът и пролетните цветя също се приемат като пазители на здравето, обичта и късмета в семейството.

Според вярванията осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова се запазва цяла година пред домашната икона.

Цветята са и символ на вечната пролет в Райската градина. На този ден от постите се разрешава яденето на риба.

Цветница е празникът с най-много именици у нас - над 367 000 българи са кръстени на цветя, билки и дървета.

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ!