Мито Орозов- една от забележителностите на Враца

Враца е известна с няколко неща. Едно от тях е името на Мито Орозов - врачански фабрикант и майстор на файтони, кабриолети и карети!

За него големият ни писател Алеко Константинов казва: ”Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г-на Орозова и пожелай да се народят в България повече такива труженици!”

Самоукият майстор и врачански фабрикант, в края на XIX и началото на XX век създава елегантни файтони, които печелят световно признание на автомобилните изложения, като това през 1907-ма година в Лондон. От българския самороден талант се възхитил и самият Хенри Форд, американски индустриалец и основоположник на щатското достъпно автомобилостроене, който възкликнал за Орозов:“Личност с европейски мащаб, ум и знания”. Дори му предложил да изработва купетата за неговите коли, но врачанинът решил, че предложенито не е изгодно и се отказал.

Останал сирак, Мито Орозов започнал да чиракува в тенекеджийницата на Ангел Хаджийоцов. На 17 вече имал собствена работилница за ножове, бастуни, табакери и печки. През 1883 г. заедно с Исайя Тошев отварят коларница за ремонт на коли, малко по-късно той се захваща самостоятелно с изработка на модерни каруци и кабриолети и отваря фабрика. А това е и началото на индустриализацията на града.

Орозов наема майстори дърводелци, тенекеджии, тапицери, бояджии, дори чужди специалисти и се снабдява само с качествена европейска стока – осеново дърво, стомана, желязо... Сам разработва няколко вида нови модели файтони и кабриолети, а и машините, с които ги прави. До 1905 г. негово дело са вече 25 модела, неотстъпващи на европейските. Заради елегантния си вид и здравина печелят златен медал на Пловдивското изложение от 1892 година!

Мито Орозов е основател и на врачанската популярна банка и е сред основателите на банка “Веслец”, а по-късно и член на Софийската търговско-индустриална камара. Широката му известност извън пределите на родния Враца е причина да бъде избран през 1908 г. за депутат във Великото народно събрание.

Умира ненадейно и нелепо. На 30 септември 1923 г. градът е разтърсен от мощни експлозии, идващи от близкото военно поделение. Като грижовен стопанин, Орозов хуква да спасява фабриката и там го намират под развалините ............

ВИЖТЕ ПРОЧУТИТЕ ВРАЧАНСКИ ФАЙТОНИ :