Най-интересните личности в новата книга на Енчо ГОСПОДИНОВ

Новата книга на Енчо ГОСПОДИНОВ " Сянката на петнистия кон":

"Петнистият кон е една алегория .Това е спомен от детството - баща ми , който на кон се прибира за обяд вкъщи....Превърна се в алегория на свободата , на бързината на целия свят...Той магнетично ме повлече след себе си , за да видя света и да го обиколя 100-на пъти"- казва Енчо Гсподинов , журналист и дипломат.

"Мога да кажа ,че животът ми беше пълен с много интересни хора , интересни събития, понякога напрегнат, понякога мизерен, понякога фантастично богат на духовни преживявания , мога само да съм благодарен......"

Кофи Анан е един невероятен дипломат, един смел човек, човек с визия, чийто живот беше превърнат в кошмар от великите сили, защото не им се даде, не искаше войната в Ирак да започва, знаеше че няма да намерят оръжия, опъна се и президентът Буш го наказа , заплаши го , че ще спрат вноските си за ООН, ще спрат помощта за мироопазващите сили на ООН и дори го притиснаха да изпрати най-близкия си човек- Сержо де Мелло да прави нова държава в Ирак. А Серджо загина в средата на 2003г. , заедто с целия си екип от 20 души, които се опитваха да помагат на Ирак .....

Благословия е да работи човек в ООН.Там е елитът на световната политика, на световната дипломация.

Аз работих тогава със Сергей Лавров- доайен на дипломатите…Човек със страхотно чувство за хумор, на моменти сардоничен, саркастичен , човек с голяма ерудиция. Страхотен професионалист . Негов партньор тогава беше американският дипломат Ричард Холбрук . Той е автор на идеята за преговори с талибаните, която сега се опитват да развият. Холбрук имаше невероятна политическа интуиция, с нос за интересните неща, беше и успешен редактор в списание "Foreign Policy".

Оттогава имах едно много тясно сътрудничество с Кристалина Георгиева. Бях част от екипа и по-късно и гледах как от световен финансист и специалист по икономика се превръща в сърдечна хучанитарна личност.

"Няма място по света, на което да се е случвало нещо драматично и аз да не съм бил там за тези 35 години като репортер, журналист и хуманитарен дипломат, служебно или лично.


Книгата на Енчо ГОСПОДИНОВ "Сянката на петнистия кон" е на издателство "Захарий Стоянов".

Б.Р. "Сянката на петнистия кон" е пусната за продажба в книжанрниците на "Сиела", "Хеликон", "Гринуич" и други вериги за книгоразпространение, но пътят на книгата до читателите (особено извън София) е бавен, неравен като нова магистрала и непредвидим. Който не може да я намери в книжарниците, може да пише директно до издателството. Оттам обешатват да я изпратят до читателя...