"Гайдарят", новата книга на Светлозар Панов

“Гайдарят” - това е заглавието на новата, трета книга на дипломата и писател Светлозар Панов.

"Гайдарят е една историческа, но и много лична книга. В нея се разказва за копнежи, любов, изневери, мечти, ревност, но и за родова памет, образование и стремеж към свобода", каза Светлозар Панов при едно от представянията на новата си книга в СБЖ в София.

Трябва да знаем, че преди 200 години много българи са напуснали земите ни, бягайки от робството и са се заселвали в други европейски държави. Изправяли са се пред житейски призвикателства, както много хора го правят и сега.

"Аз съм категорично на мнение, че е имало много образовани и знаещи хора в България и тогава, преди 2 века, които са успявали да се слеят като равни със своите съвременници от други краища на Европата", каза авторът на "Гайдарят".

Героите Мария и Христо живеят преди 200 години в старопланинското село Топлеш, край Габрово. Те са били принудени да направят своя избор в годините на османското робство, да напуснат родното си село, родния си край, България и да стигнат до Ирландия, преминавайки през Унгария, Австрия, Англия. Били са приети в далечния край с това което са, с това, което могат, със знанията си. Те са били образовани, говорели са езици....Символичната връзка в книгата е музиката и ГАЙДАТА, разказва авторът Светлозар Панов.

И днес много ирландци идват в България, за да се учат да свирят на българска гайда. Ирланските гайди са много по-различни....

Действието започва през 1826 година и се развива в десетилетията до Априлското въстание.

Краят на романа е изненадващ и неочакван! Затова прочетете 183-те страници на "Гайдарят".

В годините, когато е писал романа си, Светлозар Панов е български посланик в Ирландия.

Той е дипломат, бил е посланик в Унгария, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия.

Това не е традиционният исторически роман, героите са много съвременни. Аз гледам на нея като модерна историческа фикция, каза издателят Петър Колев.

"Гайдарят ме спечели с тази оптимистична визия на автора за българите тогава, преди 200 години. Те са типични европейци, нищо, че са били 5 века под робство. Не са с робска нагласа, а са с достойнство, образовани, контактуват на равни начала с европейските народи, с които се срещат", казва Колев.

Първите две книги на автора "Царицата" и "Царицата и дяволът", излезли 2007 и 2008-ма година, издателят и журналист Петър Колев определя като "раздипляне на мътните години на прехода в България".

Светлозар Панов готви и трета съвременна книга от поредицата, която ще излезе съвсем скоро.

Книгата "Гайдарят" е издадена от ИК "Фрийстайл пъблишинг"