"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"

Романът "Времеубежище" на писателя и поета Георги Господинов най-престижната международна награда "Букър".

Книгата е преведен от български от Анджела Родел. Победителят беше обявен от председателя на журито Лейла Слимани късно снощи, на церемония в "Скай гардън“ в Лондон.

В центъра на "Времеубежище" е първата "клиника за миналото" за болни от Алцхаймер, в която всеки етаж възпроизвежда в най-малки подробности едно минало десетилетие, позволявайки на пациентите, а и на държавите да се върнат назад във времето, за да отключат това, което помнят най-добре и е останало в избледняващите им спомени. Клиниката започва да добива известност и все повече здрави хора търсят там убежище с надежда да избягат от проблемите на съвременния живот. Това създава неочаквана главоблъсканица, в която миналото започва да нахлува в настоящето, а разказвачът се оказва въвлечен в заговор за спиране на самото време.

"Господинов е един от най-завладяващите и незаменими европейски романисти, а това е неговата най-обширна, одухотворена и завладяваща книга", заяви американският писател Дейв Егърс.

"Времеубежище" е първата българска книга, номинирана за наградата, каза Георги Господинов на церемонията и благодари за смелостта на журито да връчи приза на нея. Той благодари на родителите си, които са "някъде в Югоизточна България", на семейството си и на другите номинирани за наградата и обещада прочете всички книги.

Той каза, че получава отличието в навечерието на 24 май, когато България отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. "Това е любимият ми празник", отбеляза той в речта и каза на български език: "Честит празник, честито чудо на езика!“

Отличието "Букър" се връчва от 1969 г., а през 2005 г. започва да се присъжда и за книги в превод. Премията от 50 000 паунда се поделя между Георги Господинов и Анджела Родел, като по този начин авторът и преводачката получават еднакво признание.

Сред носителите й са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс и др.