Откриха 77-ия фестивал в Кан

Откриха 77-ото издание на един от най-престижните филмови фестивали в Кан с прожекция на френската комедия "Второто действие" с участието на Леа Сейду, Венсан Лендон, Рафаел Кенар.

И с почетна "Златна палма" за Мерил Стрийп. Наградата е за нейното "неоспоримо място в историята на киното".

74-годишната Мерил Стрийп вече е носителка на три "Оскара" и има рекорд за номинации за наградата - 21. Американската звезда се завръща в Кан след 35 години отсъствие.

Тя получи наградата си от френската актриса Жулиет Бинош, която й благодари за това, че е променила начина, по който се възприемат жените на екрана.

В историята на киното вие сте издълбали своето място и то ще остави незаличима следа. Вие сте международно съкровище. Докато гледах вашите филми, си казвах, че вие трябва да сбъднете мечтите си, а заедно с тях и нашите. Освен че променихте начина, по който гледаме на жените в света на киното, вие ни помогнахте да погледнем и на себе си по различен начин,“ заяви Бинош.

Световната звезда Мерил Стрийп призна, че, когато за първи път дошла в Кан през 1988 г., била силно скептична за бъдещето на кариерата си – по онова време била почти на 40 години, майка на три деца и мислела, че вече е приключила с актьорството.

На това издание на фестивала ще бъдат връчени още две почетни награди "Златна палма" - на японското студио "Гибли - на 20 май и на режисьора Джордж Лукас, "бащата на "Междузвездни войни" - на церемонията по закриването.

Сред най-очакваните заглавия е новият филм на Франсис Форд Копола „Мегалополис“, създаван в продължение на 40 години.

Кандидат за „Златна палма“ е и „Стажантът“ - биографичен филм за ранните години на Доналд Тръмп. В него участва и Мария Бакалова в ролята на Ивана Тръмп.

В Кан могат да се видят и новите творби на Дейвид Кроненбърг („Блянове“), на Паоло Сорентино („Партенопея“), на Йоргос антимос - „Kinds of Kindness“ , на Оливър Стоун („Лула"), документален филм за президента на Бразилия.

Кевин Костнър се завръща, извън конкурсната програма с уестърна "Хоризонт: Американска сага". Той е рижисьор и изпълнява главната роля във филма.

Водеща на фестивала в Кан е френска актриса Камил Котен, звездата от хита на Netflix "Говори с агента ми".

В състезанието за наградата “Особен поглед” пък ще се бори режисьорът и сценарист Константин Божанов с филма си “Безсрамните”. Сюжетът ни отпраща в Индия, където две жени се борят със закоравелите традиции на патриархалното си общество, за да защитят любовта си.

"Кан 77" ще продължи до 25 май.