Нансен, който искаше да промени света

Животът няма смисъл освен ако не е в служба на другите - това е мисъл на Фритьоф Нансен - полярен изследовател, учен, зоолог, дипломат, Нобелов лауреат. Той е една от най-колоритните личности в края на 19 и началото на 20 век. С конструирана от него лодка стигнал до Северния полюс и направил революционни открития в океонаграфията. Посветил живота си на другите, помогнал дори на българските бежанци от Егейска и Белморска Тракия ......

"Но ходът на времето бавно погребва спомена за хората и делата им, колкото и велики да са"-пише днес Хавиер Качо, автор на биографична книга за велия норвежки изследовател "НАНСЕН, полярният изследовател, който искаше да промени света".

Книгата е издадена у нас от издателство ВАКОН, а премиерата беше вчера.

Оказа се,че България е първата страна, след Испания, която издава биографията на Нансен!

"Нансен е повече от полярен изследовател. Той е човек, личност, знаел е как да служи на хората и се сещам за една негова мисъл : "Животът няма смисъл освен ако не е в служба на другите". И е така наистина - казва Хавиер Качо

Това, което е важно е не какво оставяме след нас, а какво сме направили за другите- вярва испанският писател. Той е писал за много изследователи, но чувства Нансен най-близък.

"Той ми е близък като учен, но и защото е знаел да сложи интересите на другите над своите лични "- казва Качо.

Самият Хавиер Качо е учен, участва в 6 испански антарктически експедиции, а в началото на 2020 г. участва и в 28 -та българскска експедиция до Ледения континент. Обича България, има много приятели у нас , включително проф. Христо Пимпирев -директор на Българския антарктически институт.

"Харесва ми как се носите през живота , тук се чувствам добре....."

ВИЖТЕ ОЩЕ: