Кукерите - традицията е жива

КУКЕРИТЕ

Пернишкият Кукерски фестивал е първият фестивал на маскарадните игри в България.

Обичаят "Сурва" е включен в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното наследство на човечеството.


Българската маскарадна обредност има хилядолетна традиция и идва от древни езически времена. Игрите с маски се практикуват при смяната на старата с новата година и с пролетното събуждане на природата. Посланията им са насочени към прогонване на злите сили и с пожеланията за здраве и плодородие.

Маскираните мъже се движат със специфична стъпка, носят страховити маски и самобитни костюми, опасани са със звънци, хлопки, чанове.

Кукерите са част от разпространена в цяла Европа традиция на карнавални маскаради, които на някои места са много сходни с нашата традиция – като бушояраш при хърватите в Южна Унгария, курентоване в Словения, чегета в Швейцария. Подобни маскаради има в Италия - на о-в Сардиния, в Испания.

Автори обясняват това с по-древния произход на ритуала, разпространен още в праисторическа Европа.

Маскарадните игри в България са живи и традицията се предава от поколение на поколение.

Всяка година в последните петък, събота и неделя на месец януари се провежда Международен фестивал на маскарадните игри. Основният акцент в него е двудневно шествие на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Традиционно в него участват около 6000 души в над 100 маскарадни групи от всички етнографски райони райони на България и гости от страни, в които традицията съществува.

Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали. Зрителите идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет..

Пернишкият фестивал е първият фестивал на маскарадните игри в България. Решение за провеждането му е взето през 1965 г., а първото му издание е на 16 януари 1966 г.

снимка: Кукери 1945г.- Уикипедия


ФЕСТИВАЛЪТ на Максарадните игри СЕ ПРЕДХОЖДА ОТ АВТЕНТИЧНА "СУРВА"

Зимният обичай “Сурва“ е характерен за Средна Западна България – селищата около Перник, Брезник, Земен и Радомир.

Обичаят е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

На 13 и 14 януари - народната Нова година/ Васильовде по стар стил/ в десетки села в Пернишко се пали сурвакарски огън и сурвакарските групи минават през населеното място за здраве и за да изгонят злото. Специално за този празник хората се връщат в селата от други населени места, в които живеят, и дори от чужбина, само и само да сложат маските и да изиграят игрите на сурвакарите. В тези два дни в пернишките села не се спи, всеки очаква на вратата му да потропат сурвакарите, домакините цял ден приготвят традиционни храни.

Празникът е известен като Сурва, Сурова или Сирова. Чрез маскарадната обредност поколения наред осъществяват позитивен преход от старата към новата година.

Какво е Пернишко без „Сурва“! Без онази нощ, в която век след век млади мъже с маски, побелели от студа, полудели от радост и енергия, отнасят като стихия всичко след себе си, и запустялата земя потръпва под лудешкия звън на хлопатари и звънци- разказва Иванка Василева за БНРПо традиция групите са от мъже, предрешени като невеста, младоженец, свекър, свекърва, които първи влизат в домовете и благославят домакините. Други персонажи на групата са още поп, мечка, цигани и съпровождащи музиканти.

Причудливите маски на сурвакарите са плод на фантазията им. Те обикновено са дървени конструкции, налепени с разноцветни конци, парченца цветни платове, огледала, лъскави пайети и други елементи. Маската трябва да е по-грозна и по-страшна, за да изплаши злото. Най-старинни се считат маските на овен, козел и бик.

Облеклата се изработват от парчета плат, нарязани на ленти в различни цветове или обърнати наопаки кожуси. Някои от костюмите тежат до 150кг.

В игрите се включват и деца, редом до своите бащи – знак, че традицията продължава.


"Сурва" ще има и тази година, въпреки пандемията. Ще се спазват мерките - да има дистанция, да има маски, групите няма да се събират!

И тази година кукерите и сурвакарите ще гонят злите духове.

Мотото на "Сурва" 2021 е : "ДА ИЗГОНИМ ВИРУСА"!