Разходките се отлагат поне до 13 май

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 се удължават до 13 май.

До тази дата засега ще действа забраната за посещения в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, кафенета, молове, с изключения на хранителни магазини, аптеки, банкови и застрахователни офиси.

Забранено е и събирането на повече от двама възрастни на открити и закрити обществени места.

На местата за бързо хранене на територията на бензиностанциите няма да се допуска консумация на място до 13 май.

Здравният министър издаде и заповед, касаеща обработващите селскостопански площи и собствени земеделски имоти: водачите на транспортни средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи, представят служебна бележка от работодателя на сезонните работници, в която е посочен маршрутът и списък на пътниците. Работодателите са длъжни да осигурят на работниците лични предпазни средства, в т.ч. защитни маски за лице и ръкавици. Превозвачът е задължен да дезинфекцира транспортното средство преди отпътуването.

В заповедта се казва още: „Лицата, обработващи собствени земеделски имоти, намиращи се извън населеното място, в което живеят, за да преминат през контролно-пропускателния пункт, представят служебна бележка, издадена от кмета на съответната община или упълномощено от него лице, в която се намира обработваемият от тях имот".

Вижте повече

Засилен контрол по КПП-тата, няма "отивам на работа" по празниците

Засилен контрол по КПП-тата, няма "отивам на работа" по празниците

Обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.