Жълтите павета на София

"След протеста на 2-ри септември , Столичният инспекторат заедно с Музея за история на София направи много подробен оглед на цялата зона тук. Констатирани са множество и най-различни щети, но за нас една от най-действителните са около 6 квадратни метра от добре познатите на всички софиянци и гости на града жълти керамични павета - жълтите павета, които формират фактическия облик на идеалния център и които отдавна вече са и културен феномен, а не само една настилка, смятана преди век за най-удачна за настилане на тогавашните кални софийски улици", обяви Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

" Фирмите по поддръжката върнаха една голяма част от тях, които бяха намерени тук - в района на местата, от които бяха извадени. Една част все още липсват. Имаме около 350 квадрата на склад, които ще бъдат използвани за кърпежи и поправки в зоните, в които има липси-каза още Чобанов.


Жълтите павета-превърнали се в символ на София се появяват през първото десетилетие на 20. век, в стремежа за обновление на столичния град. Периодът, през който централните софийски улици се покриват с жълти павета, съвпада с появата на емблематични за София сгради като Народния театър (1906 г.), Военния клуб (1907 г.), Халите (1911 г.), Централната баня (1913 г.), храмът "Александър Невски" (1904-1912 г.).

Въпреки широко разпространената версия, че паветата са подарък за сватбата на Фердинанд Сакс-Кобургготски с Мария Луиза, на практика керамичният паваж е дело на кмета на София - Мартин Тодоров. За този факт свидетелстват и документите, запазени в архивите.

Когато княз Фердинанд се жени за принцеса Елеонора фон Ройс-Кьостриц през 1908 г., софийските улици вече са покрити с тях.

За първи път за паважна настилка на софийските улици и площади се прави обсъждане на заседание на общинския съвет на 27 февруари 1906 г.Кметът Мартин Тодоров държи пространна реч .След това се провежда търг “с ограничен брой предприемачи”, както е обявено в Поемните условия. Печели “Българското индустриално керамическо дружество Изида”. Съгласно поемните условия, предприемачът има задължението да бъде вносител, изпълнител и да представлява производителя.

Жълтите керамични павета се произвеждат от варовика “мергел”, известен в Унгария под името “марга”, който се намира в мина край Будапеща. Изкопаният мергел се стрива на прах, формува се и се изпича в специални пещи при температура 1300 градуса.

Открита е преписка между “Изида” и Унгарското дружество Koszenbanya Teglagyar Tarsulat Pesten, което в превод означава “Пещерско дружество, каменовъглена мина и тухларница”. То е основано през 1869 г. от Хайнрих Драше и е първото дружество от разширението на австрийската компания "Винербергер", специализирана в производството на керамични изделия за строителството-пише Винебергер.бг.


По време на полагането на жълтата настилка Общината осъществява постоянен контрол под различна форма. След изтичане на половината от работата, съгласно определения срок, кметът назначава комисия за "привременно приемане на извършеното досега от предприемача.”

Тази комисия проверява всяка улица, всеки квадратен метър и оценява положително извършената дотук работа.

През двете години, 1907 и 1908, са постлани общо с керамичен паваж близо 60 хил. кв. м. в центъра на София. Положени са блокчета по улиците и площадите, както е записано в контракта, а преди това и в поемните условия.