Франция се прощава с легендата Белмондо

Франция отдава национална почит на Жан-Пол Белмондо - филмовата легенда, чиято кончина на 88-годишна възраст в понеделник предизвиква огромни емоции.

"Той ще остане завинаги "Ас на асовете"- написа Франс прес.

Тържествената церемония в мемориалния комплекс "Дом на инвалидите", беше обявена за 16,30 часа местно време. Много от почитателите му чакаха от рано сутринта, за да се простят с френската кино-легена.

В ранния следобед пред мемориалния комплекс вече се беше извила опашка от стотици. В двора можеха да влязат 1000 души, снабдени със здравни пропуски.

Отвън са инсталирани гигантски екрани. Французите могат да проследят и специалните издания по телевизионните канали.

Вечерта вратите на мемориалния комплекс се отварят за всички, които желаят да се поклонят пред ковчега.

Погребението на Жан-Пол Белмондо ще бъде в петък сутринта в църквата Сен Жермен де Пре в Париж. То ще е в тесен семеен кръг според желанието на 58-годишния му син Пол Белмондо.

Жан-Пол Белмондо се е снимал в над 80 филма. Той е работил с най-добрите френски режисьори - Жан-Люк Годар, Клод Льолуш, Марсел Карне, Жан-Пиер Мелвил. Мелвил определя Белмондо като най-голямото откритие на френското кино след Жерар Филип.

Последния си филм легендата Белмондо снима през 2008 г., след дълга пауза. "Човек и куче" е създаден специално за него от режисьора Франсис Юстер. За участието си в продукцията Белмондо споделя: "Въпреки че съм се снимал в десетки филми и съм изиграл много роли в театъра, на тези снимки бях по-щастлив от всякога".

"Напълно разбит съм", каза преди дни друга френска легенда Ален Делон. "Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно", каза 85-годишният актьор.

Вижте повече

Отиде си легендата Жан-Пол Белмондо

Отиде си легендата Жан-Пол Белмондо

Почина на 88 - годишна възраст