Крит - най-големият гръцки остров

/Снимка на о. Крит от Космоса/

Крит е най-големият гръцки остров - 8336 кв.км. и петият по големина в Средиземно море. Той е дълъг 260 км. и широк 58 км.

Според легендите, това е мястото, където е роден Зевс и е създадена една от най-древните човешки цивилизации - Минойската. В разцвета ѝ - около 17 – 15 век пр.н.е. Кносос е един от най-влиятелните градове в Средиземноморието. Тук е дворецът на цар Минос, легендарният лабиринт и Минотавъра.

Крит става център на християнството, в началото на нашата ера, след това на арабските нашествия и пиратските нападения в Средиземно море. След превземането на Константинопол от кръстоносците през 13 век, става венециански за почти 4 века. В края на 17 век е османски.

Към Гърция се присъединява през1913 г.

В западната част на този толкова богат на история и митове остров, се намира Ретимно.

Едно очарователно място с нетипично име, с христянски манастири, някои от които превърнати в джамии, с тесни калдъръмени улички, с красиво осветени заведения и неспокойно Средиземно море.

Старият град е построен от венецианците, след като превземат острова в средните векове.

Сега Ретимно е третият по големина град на Крит, с около 37 000 жители, след Ираклион и Ханя.

Богатството му са туристите, които идват заради очарованието и уникалната му атмосфера.

Освен красивите плажове, на територията на Ретимно се намират двете най-високи планини на острова - Псилоритис (2456 м) и Кедрос (1777 м).

Хората наричат Ретимно „душата на Крит“.


Снимки: Надя Божкова