ЯЙЦЕ - малко известно, но много очарователно

Туризъм


СТАТУЛ КАРАБАШЕВ

Яйце

Не това, с което си правим омлет или заливка на мусаката. Яйце, с ударение на първата буква.

Някога Яйце (Jajce), това очарователно и колоритно градче в Босна и Херцеговина е било толкова известно в региона, колкото и Дубровник, Загреб, Сараево… Днес малцина са чували за него. (И аз не знаех нищо, преди да дойда да живея в БиХ преди няколко години).Какво нещо е човешката история! В 14 век Яйце става столица на независимото Кралство Босна. Било е резиденция на последния босненски крал Степан Томашевич. Следват драматични времена - османско, австро-унгарско владичество, кралство Югославия. След края на Втората световна война именно в Яйце Антифашисткият съвет за национално спасение (АСНС) взема решение за създаването на Федеративна република Югославия!Разрушителната война от 1992-1995 година слага точка на досегашните метаморфози и градчето окончателно влиза в рамките на сегашна Босна и Херцеговина.

Днес Яйце е чудесна туристическа атракция, където могат да се видят свидетелствата на това бурно минало- крепости, кули, манастири, джамии, църкви, различни артефакти, включително надгробни камъни на богомилите (наричани тук стечки). Не по-малко интересна и изумителнa е местната природа - на първо място прочутият водопад на река Плива - един от 12-те най-красиви в света. Гледката е запленяваща.

Краят на пандемията би бил чудесна възможност за обиколка в региона! И включете непременно спирка в това прекрасно кътче на Западните Балкани! А за фотографи като мен, дестинацията Яйце е задължителна! Както и да закачите катинарче на моста над Плива. Защото скоро ще Ви се прииска да се върнете отново там!