РИТЛИТЕ - едно от уникалните български места

Ритлите са един от най-известните скални феномени у нас. Това се дължи както на неповторимата им красота, така и на местоположението им в една от най-интересните части на Искърското дефиле , и не на последно място, на достъпността и възможността да бъдат наблюдавани от пътуващите през пролома с влак или кола. Не случайно те са един от първите защитени обекти в България. Обявени са за проридно-историческо място №2 през 1938 година. Природният феномен е образуван преди около 120 млн.години в плитък морски риф , от пясъчникови и варовикови слоеве.

Четирите реда скални стени са наречени от хората РИТЛИ, защото приличат на страничните капаци на конски каруци.

За популярността им свидетелстват множество публикации в различни списания и вестници, пощенски картички, календари, фотоси. Първият ,който ги описва е унгарският пътешественик Феликс Каниц през 1873 година. Така РИТЛИТЕ стават достояние на централноевропейската общественост. Малко по-късно виенският професор Франц Тула прави първото по-подробно геоложко описание.

И сега РИТЛИТЕ са сред задължителните за туристите феномени у нас.

"Едно от първите неща, които искат да видят моите европейски приятели , когато дойдат в България , са РИТЛИТЕ , които са им трудни за произнасяне и още по-трудни за разбиране . Описвам им и дори им рисувам ритлите на каруца. След това обаче ги оставям дълго да разглеждат , да снимат и да коментират , впечатлени от видяното"- казва нашият водач във Врачаниския Балкан Ивайло Миланов.

ВИЖТЕ РИТЛИТЕ

Музика Нина Николина

https://www.youtube.com/watch?v=mTBPjcIgoEY