В този момент е много важно да приемаме пълноценни белтъчни храни, за предпочитане от животински произход - яйца, месо и риба.
За да се приемат добре от организма , те трябва да са в съчетание с витамини, минерали и антиоксиданти, които се съдържат в зеленчуците от цялата цветна гама -зелено, оранжево ,червено и мораво.
Витамин С -има го във всички български зеленчуци и част от плодовете , особено цитруси и киви.
Витамин А –антиоксидант– се съдържа в оранжево обагрените моркови, тиква, праскови, кайсии.
Витамин Е - в растителните масла.Нашето слънчогледовото олио е най-богатият източник.
Витамин Д- с важен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект – има го в червено-обагредните арония, боровинка..
За да направим пълноценно дневното меню- то трябва да включва по един представител от всички тези цветове растителните храни.
Разбира се ,добре е да включваме и луковата група-лук, праз, няколко скилидки чесън, както и пчелните продукти - прополиса, който има мощен противовъзпалителен ефект.Гъби-над 300 полезни съставки и пълнозърнени зърнени храни -каза проф.Донка Байкова.