Николай Василев: Правителството изпусна духа от бутилката

Мнения

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ - Управляващ партньор и изп.директор на expatcapital

вицепремиер, министър на икономиката, миинистър на транспорта и съобщенията,

министър на държавната администрация- 2001- 2009г.

- Ще имаме най-голямата рецесия след втората световна война , заради COVID-19. Много показатели са изненадващо лоши и изненадващо бързо се случи всичко. Ако извънземните бяха дошли и кацнали във всички столици и сме спрели да работим щеше да има същия ефект както сега . Горе-долу това се случи - много хора спряха да работят!

- Прогнозата за САЩ и Великобритания за първото тримесечие е спад от -32 ,-40%. Сега нещата изглеждат малко по-добре.

- България ще се отърве по-леко, ако има едноцифрено число спад на БВП и запази безработицата до 200 000.

- Цялата история с ДДС е тотално неадеквата. Тотална грешка е! Правителството изпусна духа от бутилката и това ще нанесе голяма поразия на държавата".

- За другото по-скоро съм положително настроен. Въпреки опасността от рецесия, досега бюджетът не е гръмнал и може да се окажем една от малкото държави в света, които са в добро бюджетно състояние! До края на април, според мен бюджетът е на излишък. Не знам друга държава в света .Това е световен рекорд!Това е като спортно състезание . Ако другите изостанат ти може да изпъкнеш напред.

- Ние бяхме много зле след Виденов , като Венецуела бяхме, но сега имаме сребърен медал по най-нисък дълг в Европа!

Трябва да спрем да се държим като най-бедната,най-корумпираната, най- заспалата държава и всеки път нашите държавници да казват: Ние се развиваме, ние сме стабилни, не ни трябват помощи, знаем какво правим. В художествената гимнастика и в бюджетната политика сме по-добри от вас! Това е истината!"

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ