Може ли аспиринът да помага при коронавирус

Британски учени от катедрата по медицина на университета в Оксфорд изследват аспирина като възможно лекарство за Ковид-19.

Започналото проучване е част от най-мащабното досега в света изследване за лечение на болни от коронавирусната инфекция. То ще обхване 176 болници на цялата територия на Великобритания и в него ще участват над 16 000 доброволци.

Избрани на случаен принцип доброволци ще получават по 150 милиграма аспирин всеки ден. В изследването няма да участват хора, които имат противопоказания за прием на ацетилсалицилова киселина. Очаква се проучването да продължи няколко месеца.

Вече е доказано, че при пациентите с ковид-19 има повишен риск от образуване на тромби в кръвоносните съдове. Тромбоцитите в кръвта очевидно стават хиперактивни заради вируса. А тромбите често имат фатални последствия.

Тъй като ацетилсалицилова киселина (аспиринът) е тромбоцитен антиагрегант, тя намалява риска от образуване на тромби при пациенти с коронавирус. Също така тя притежава аналгетичен (обезболяващ) и антипиретичен (понижава телесната температура) ефект.

Освен това като медикамент е лесно достъпна, евтина и вече се произвежда масово.

Учените решили да включат аспирина към проучването, тъй като има сериозни основания да се смята, че той може да бъде полезен и е сравнително безопасен.

Те търсят лекарство срещу ковид-19, което може да започне да приема веднага, всеки човек, в която и да е точка по света.