Американски учени от Бостънския университет по медицина назоваха фактора, който значително намалява смъртността при коронавируса- витамин D. Научната им разработка бе публикувана в специализираното списание PLOS ONE.
Според експертити, сред пациенти, заразени с коронавируси с нормални нива на витамин D в кръвта има значително по-малко тежки и смъртни случаи. Сред хората над 40-годишна възраст, смъртността на тези, които са имали достатъчно от този витамин в тялото, е 51.5 процента по-ниска от останалите.
През лятото лесно можем да си набавим витамин D по естествен начин.
Половин час дневно на слънце е достатъчно, за да се синтезира в кожата необходимото количество от този важен витамин за борбата с Ковид-19 . Той отговаря и за здравината на костите и зъбите, за добрата работа на сърдечно-съдовата система, за превенция на депресията.
Наскоро проведено проучване показа обаче, че 75% от хората имат недостиг на витамин D. Има някои насочващи признака за дефицит на витамина, ако ги откриете, направете си лабораторно изследване на нивото на витамин D в кръвта и вземете мерки-казват лекарите.
Основните външни симптоми за дефицит на витамин D са болка в костите и липса на мускулна сила.
Витамин Д се набавя и от някои храни. Това са яйцата, маслото, телешки черен дроб. Богати на този витамин са и рибата и гъбите.