Какъв чай да пием

Зимата е сезонът на чая. В студените дни е чудесно да изпием чаша от затоплящата напитка.

Но той е и полезен и има лечебно действие. Предполага се, че редовното пиене на чай предпазва от развитието на сърдечно-съдовите заболявания, като намалява лошия холестерол, влияе положително върху кръвното налягане и противодейства на затлъстяването, има антиоксидантен ефект.

КАКЪВ ЧАЙ ДА ПИЕМ, В ЗАВИСИМОСТ ОТ КРЪВНАТА НИ ГРУПА

Има редица научни доказателства за връзката на кръвната група с метаболизма. Едни и същи продукти въздействат на различните хора по различен начин. Ако настоятелно препоръчвания от приятели тонизиращ чай ви действа като приспивателно, не се чудете – вашата кръвна група може да е виновна за това.

Известният диетолог д-р Питър Д’Адамо твърди, че храненето според кръвната група позволява да се радвате на по-добро здраве и да запазите своя жизнен тонус- пише Лекува.нет.


Според него хората от най-разпространената нулева кръвна група имат много устойчива храносмилателна система и спокойно могат да похапват месо със силни подправки, а в по-малка степен – зеленчуци и млечни продукти.

Хората с нулева кръвна група умеят да се предпазват от стреса, но за съжаление често страдат от киселини в стомаха. В много случаи метаболизмът им е по-бавен, възможни са проблеми със съня.
Препоръчваният чай за хората от тази кръвна група е мате, зелен чай и джинджифил.

Онези, които имат кръвна група А, са изключително емоционални и лесно поддаващи се на стресови ситуации. Заради това повечето от тях имат високи нива на кортизол (това е хормонът на стреса). Растителната храна е изключително полезна за тези хора, а за да победят стреса, добре е да практикуват йога и медитация.

Чайовете, които се препоръчват като най-подходящи за хората с кръвна група А, са смес от невен и мащерка или зелен чай и жасмин.


Ако сте кръвна група Б, то вашият организъм е склонен да се разболява по-бързо от автоимунни заболявания, летаргични сте, имате проблеми със съня. За вас е характерен бавният метаболизъм. Като цяло хората с кръвна група Б имат устойчива храносмилателна система, но пък слаба защита от бактерии, най-вече от бактерията ешерихия коли.

Хубаво е да пиете чай от червена боровинка, зеленият чай също е подходящ за вас. Много полезна е и комбинацията между маточина и градински чай.

Ако сте кръвна група АБ, то вероятно вие сте изключително интуитивни и сте от хората, които не са склонни към лесно стресиране за разлика от останалите кръвни групи. Чудесен избор за всички представители на тази кръвна група са чайовете от сандалово дърво, божур, зелен чай , мента.

Особено подходяща е комбинацията между мента и зелен чай.